10
MICHAEL Journal: 1101 Principale St., Rougemont QC, J0L 1M0, Canada •
Tel.: (450) 469-2209
•
Fax (450) 469-2601
Dwumiesięcznik MICHAEL: ul. Komuny Paryskiej 45/3A, 50-452 Wrocław, Polska •
Tel.: (071) 343-6750
•
www.michael.org.plstyczeń-luty 2007
Henryk Wesołowski
Mit o korzyściach pasteryzowanego
mleka
Wśród produktów żywnościowych, szkodliwych
dla zdrowia, szczególnie szkodliwe jest pasteryzo
wane mleko. Mleko jest produktem użytku co
dziennego, a najważniejsze jest to, że
surowe
mleko jest konieczne dla prawidłowego rozwoju
małych dzieci
. I w tej dziedzinie wprowadzono obo-
wiązującą pasteryzację, a nawet i homogenizację,
co znawcy tego problemu nazywają zbrodnią, do-
konaną na zdrowiu dzieci. Jak podaje „American
Free Press” z 11 lipca 2005 r., wielkie media celowo
wprowadzają masy w błąd, zachęcając do kupowa-
nia i konsumowania ukrytej w żywności trucizny. A w
Internecie pod hasłem
RealMilk.comznany w USA
dr Mercola podał naukowe uzasadnienie, dlaczego
nie powinniśmy pić mleka pasteryzowanego. Na po-
czątku jego naukowych uzasadnień czytamy:
Według dotychczasowych badań naukowych –
nie ma żadnego produktu żywnościowego, któ-
ry zastąpiłby czyste, surowe mleko krowie, jako
pokarm dla dzieci
. W produktach mleka pasteryzo
wanego nie ma istotnych składników odżywczych,
jakie posiada mleko surowe i jakie są niezbędne
dla zdrowia dziecka. Na nieszczęście, codziennie
słyszymy wiele nieprawdziwych ogłoszeń na temat
użyteczności mleka pasteryzowanego. Zwolennicy
pasteryzacji mleka głoszą, że surowe mleko jest jak
trucizna na szczury. Takie stwierdzenie jest całkowi
cie przeciwne udokumentowanym faktom.
„American Free Press”, omawiając ten temat, na-
wiązuje do gorącej niegdyś debaty w Izbie Niższej
Kongresu (the House of Commons), gdzie przefor-
sowano projekt, aby zabronić sprzedawania mleka
surowego dla użytku ludzi. Takie prawo, czyli obo-
wiązek pasteryzacji mleka, oznaczało konieczność
zainstalowania kosztownej maszynerii przez wiele
małych biznesów i farm, związanych z produkcją i
dostawą mleka. Cały
biznes mleka skupił się w
ręku wielkich przedsiębiorców
. Nie trzeba dowo-
dzić, że taki obrót, związany z produkcją mleka, jest
całkowicie zgodny z tajnymi wytycznymi globaliza-
cji, gdzie przewidziana jest likwidacja klasy średniej.
Nic też dziwnego,
że w wielkich mediach nie ma
żadnego zainteresowania faktami naukowymi,
które mówią o szkodliwości pasteryzacji mleka
.
A fakty nie zachęcają do picia mleka pasteryzowa-
nego.
Jeśli zmuszeni jesteśmy do picia mleka paste
ryzowanego –
pisze dalej dr Mercola
– to przy
najmniej powinniśmy wiedzieć, co oznacza paste
ryzacja mleka. Otóż celem pasteryzacji są dwie
rzeczy: zniszczenie zarazków, powodujących pe
wien rodzaj choroby oraz zapobieżenie kwaśnie
niu mleka. To zostaje osiągnięte przez podgrzanie
mleka do 145-150 stopni F [63-66 stopni celsjusza]
przynajmniej przez pół godziny, obniżając następnie
temperaturę mleka do 55 stopni F [13
o
C].
Komentując proces pasteryzacji mleka, dr Me
rcola stwierdza, że
„zniszczenie niebezpiecznych
zarazków jest niewątpliwie czymś dobrym. Ale
pa-
steryzacjamleka zabija też wmleku nieszkodliwe
i pożyteczne drobnoustroje oraz niszczy ważne
składniki odżywcze
”.
I w tym tkwi przewrotność i
szkodliwość ustawy, przeforsowanej pod naciskiem
talmudycznych elementów w Kongresie, ustawy
nakazującej pasteryzację mleka. Pasteryzacja mle-
ka jest typowym przykładem
prawdziwości powiedzenia, że
w trosce o czystość dziecka z
mydlinami wylano i dziecko
.
Acopowiedziećozabezpie-
czeniu mleka przed procesem
powodującym jego zmianę w
mleko kwaśne? Usunięcie z
mleka możliwości jego zmia-
ny na mleko kwaśne oznacza
zniszczenie dobroczynnych
skutków, jakie powoduje mle-
ko kwaśne. Mleko kwaśne jest
lekkostrawne, wzmacnia po-
trzebną w naszym ciele bak-
terię i jest wskazane do picia,
szczególnie dla ludzi chorych.
Pasteryzacja mleka zabija w
nim potrzebne dla ciała bak-
terie, stwarzając warunki do
szybkiego rozwijania się drob-
noustrojów szkodliwych dla
zdrowia. Mleko pasteryzowa-
ne po pewnym czasie gorzk
nieje i jest do wyrzucenia.
Pasteryzacja mleka jest zbrodnią,
dokonywaną na zdrowiu dzieci
Największym argumentem na rzecz pasteryzacji
mleka jest utrwalane powszechne przekonanie, że
mleko surowe zawiera w sobie bakterie, które po-
wodują u dzieci gruźlicę. I tu jest główne kłamstwo w
tłumaczeniu potrzeby pasteryzacji mleka. Jak pisze
dr Mercola, naukowcy przeprowadzili tysiące zwią-
zanych z mlekiem badań nad zwierzętami. Wszyst-
kie ich badania prowadzą do jednego i tego same-
go wniosku, że problem polega na tym, aby mleko
surowe było czyste, co jest normalne w produkcji
mleka. Czystość surowego mleka może być zagwa-
rantowana przez odpowiednie przepisy rządowe. A
faktem jest, że żaden zastępczy składnik nie zastąpi
odżywczego działania mleka surowego, potrzebne-
go dla zdrowia i rozwoju dziecka. Pasteryzacja mle-
ka pozbawia nasze dzieci niczym nie zastąpionych
składników odżywczych. Celowe pomijanie tego
faktu przez odpowiednie autorytety należy uznać za
zbrodnię przeciwko zdrowiu dzieci i nie tylko dzieci.
Zanieczyszczone, brudne mleko, jak każdy inny
nieczysty produkt żywnościowy, jest zagrożeniem
dla zdrowia. Ale problem leży nie w tym, że mleko
jest surowe. Dane statystyczne z mlekiem surowym
i pasteryzowanym wykazują, że w ciągu pięciu lat
w specjalnej grupie 70 dzieci, które piły codziennie
mleko surowe, tylko jedno dziecko zachorowało na
gruźlicę. Dzieci podobnej grupy w liczbie 70 przez
pięć lat piły codziennie mleko pasteryzowane. W
tym samym czasie zapadło na gruźlicę aż 14 dzie-
ci. Dr Mercola podkreśla też, że wielce szkodliwym
skutkiem mleka pasteryzowanego jest nieprzyswa-
jalność wapna w większej jego części. A brak wap-
na, które dzieci czerpały z mleka surowego, jest
powodem krzywicy, psucia się
zębów i nerwowości. Z wapnem
połączony jest też fosfor, który
jest potrzebny do normalnego
funkcjonowania mózgu i zdrowia
kości.
Pasteryzacja niszczy też w
mleku 20 procent jodu, który znaj-
duje się w mleku surowym. Wpły-
wa też na zaparcie, osłabiając
prawidłowe funkcjonowanie na-
szego ciała. Dr Mercola zwraca
się do Amerykanów ze swoistym
apelem. Pisze on:
Stając wo
bec niezaprzeczalnych faktów o
szkodliwości mleka pasteryzowa
nego, należy starać się, aby zmie
niono prawo w tej dziedzinie, aby
z powrotem produkowano i roz
prowadzano czyste, surowe mle
ko ze wszystkimi jego odżywczy
mi składnikami
. Na zakończenie
swoich uwag Mercola stwierdza,
że
zmiana nazwy z „pasteryzo-
wane” na „organiczne” jest również oszukiwa-
niem ludzi. Ludziom potrzebne jest mleko suro-
we, pochodzące od krów karmionych naturalną
paszą, przebywających na wolnej przestrzeni, a
nie w klatkach, w których nie mogą poruszać się
swobodnie
.
Żywność zatruta sztucznymi nawozami, środ
kami konserwującymi, zmieniona genetycznie oraz
pasteryzacja mleka, są to wielkie problemy dla Na-
rodu Polskiego, który – po wieloletniej planowej
eksterminacji przez pseudo Polaków przy władzy
– wchodzi na drogę prowadzącą do odrodzenia fi
zycznego i duchowego. Sytuacja jest tym trudniej
sza, że nasi wrogowie w postaci pseudopolskich
ekip rządzących wepchnęli nas do Unii Europejskiej,
która jest tylko agenturą talmudycznego globalizmu.
Dlatego nasz
ratunek leży w pełnej świadomości
Polaków o licznych zagrożeniach, jakie istnieją
prawie na każdym odcinku naszego życia. Pełne
rozeznanie w zakresie zatrutej i zdrowej żywno-
ści jest konieczne, aby wyeliminować produkty
zatrute chemią, a wprowadzić na rynek polską
zdrową żywność
. Jest to zadanie trudne, ale moż-
liwe do wykonania.
Blokada dobrych wiadomości
w lecznictwie
Nie trzeba dowodzić, że żyjemy w czasach zor-
ganizowanego, planowego zakłamania, jakiego nie
znają dotychczasowe dzieje ludzkości. W USA to
zakłamanie daje się odczuć szczególnie boleśnie w
dziedzinie lecznictwa. Przeciętny obywatel amery-
kański, którego myślenie i widzenie świata kształ-
towane jest na programach telewizyjnych, wierzy
święcie we wszechwładzę lekarzy oraz w urząd
zatwierdzający produkty żywnościowe i lekarstwa
(FDA – Food and Drug Administration). Większość
ludzi nawet nie podejrzewa, kto i co decyduje o tym,
jakie produkty żywnościowe mają prawo znaleźć się
na półkach i w sklepach żywnościowych i jakie le-
karstwa przepisują nam lekarze.
W lekarstwach wcale nie chodzi o nasze zdro-
wie. Na szczęście, w Ameryce ciągle jeszcze jest
na tyle swobody, że niektórzy lekarze na własną
rękę podejmują badania oraz informują ludzi przez
swoje pisma o odkryciach naukowych w lecznictwie,
ukazując błędy i szkodliwość lekarstw zalecanych
w oficjalnym lecznictwie amerykańskim. Kilku ame-
rykańskich lekarzy w Ranson, WY, podjęło uczciwe
badania na temat działania wielu lekarstw, używa-
nych powszechnie i obowiązkowo w USA. Leka-
rze ci wydają pismo pt. „Alternatives”, informując
O pasteryzacji mleka
i przyczynach wszystkich chorób
„Amero” – waluta dla Ameryki Północnej
Przedstawiamy fragment artykułu Jerome’a R. Corsiego, opub-
likowanego 28 listopada 2006 r. na stronie internetowej: worldnet-
daily.comW wywiadzie dla CNBC wicedyrektor wiodącej londyńskiej firmy
inwestycyjnej zachęcał do odejścia od dolara i przejścia do ‘ame-
ro’, przyszłej waluty północnoamerykańskiej, co, jak powiedział,
„będzie miało wielki wpływ na życie każdego mieszkańca Kanady,
Stanów Zjednoczonych i Meksyku”.
Steve Previs, wicedyrektor Jefferies Interna-
tional Ltd., wyjaśnił, że amero „jest propono-
waną nową walutą dla Społeczeństwa Północ-
noamerykańskiego, które właśnie teraz rozwija
się pomiędzy Kanadą, Stanami Zjednoczonymi i
Meksykiem”. Celem jest, jak powiedział Previs,
według transkrypcji dostarczonej przez CNBC
dla WND, powstanie „społeczeństwa bez gra-
nic, podobnie jak Unia Europejska, z zamianą
dolara USA, dolara kanadyjskiego i peso mek-
sykańskiego na amero”.